?

Log in

 
 
07 December 2006 @ 10:37 pm
Weapon of Choice  
Resident Evil 4:ssa kandee tarkkaan miettiä, mitä varusteita kantaa mukanaan, koska pelaajalla on rajattu määrä tilaa laukussa. Nyt luokaamme pieni analyyttinen katsaus pelin varusteisiin.
Huom. Aseiden tiedot perustuvat niiden maksimivirytksiin.

Handgun (9mm Hadngun):
Firepower - 2.0
Firing Speed - 0.33
Reload Speed - 0.87
Capacity - 25
 
- Vaikka kriittisten pääosumien mahdollisuus on Exclusive-virityksen jälkeen viisinkertaistunut, ei Handgunista ole paljon iloa pidemmän päälle.
Suosittelen vaihtamaan johonkin järeämpään mahdollisimman pian.

Red 9 (9mm Hadngun):
Firepower - 6.5
Firing Speed - 0.40
Reload Speed - 1.67
Capacity - 22

- Tehokkain tavallisista käsiaseista. Aseeseen liitettävän olkatuen myötä tähtäys paranee huomattavasti, ja sillä tosiaan on viimekädessä paljonkin väliä. Siinä missä tavallinen käsiase vie laukusta 6 ruutua tilaa, Red 9 vie ilman olkatukea 8 ja olkatuen kanssa 11.
Loppupeleissä kuitenkin aseen teho ja loistava tähtäys tekevät Red 9:ta ainoan käsiaseen, jonka tarvitset.

Punisher (9mm Hadngun):

Firepower - 1.9
Firing Speed - 0.33
Reload Speed - 0.83
Capacity - 18

- Exclusive-virityksen myötä aseen luodit voivat läpäistä jopa viisi vihollista kerrallaan. Mutta loppujenlopuksi se ei kauheasti ilahduta, koska aseen teho on melko minimaalinen. Lisäksi lippaaseen mahtuu maksimissaan vain 18 ammusta. Eli alhaisen tehon takia pitää käyttää paljon luoteja ja alhaisen lipastilan takia asetta joutuu lataamaan usein.
Myy heti pois.

Blacktail (9mm Hadngun):

Firepower - 4.5
Firing Speed - 2.7
Reload Speed - 0.83
Capacity - 35

- Jos sinulla ei ole laukussasi tilaa Red 9:lle, käänny Blacktailin puoleen. Ase on suht tehokas, ampuu nopeasti, eikä sitä tarvitse joka välissä ladata koska lippaaseen mahtuu 35 luotia. Red 9 on kuitenkin tehonsa (ja olkatuen myötä myös tähtäyksen) puolesta huomattavasti parempi ase.
Hanki vain jos olet ehdottoman varma siitä, että sinulla ei ole laukussasi 8 ruutua tilaa käsiaseelle. Red 9 on Blacktailia parempi ilman olkatukeakin.


Matilda (9mm Hadngun):
Firepower - 2.5
Firing Speed - 0.47
Reload Speed - 0.87
Capacity - 100

- Matilda on erittäin tehokas käsiase, se kykenee ampumaan kolmen luodin sarjoja, jolloin yhden sarjan teho on 7.5, eli pisteen verran korkeampi kuin Red 9:lla. Lisäksi lippaaseen mahtuu 100 luotia, eli sitä ei tarvitse kovin usein ladata. Sisäänrakennetun olkatuen myötä tähtäys on Red 9:n tasoa. Mutta nämä hyvät puolet oikeastaan jäävä huonojen puolten varjoon. Matilda vie laukusta 10 ruudun tilan, eli vain yhden ruudun vähemmän kuin olkatuella varustettu Red 9. Lisäksi täytyy ajatella luotien kulutuksen suhdetta aseen tehoon. Vaikka Matilda ampuukin sarjoja joiden teho on 7.5 pistettä, se kuitenkin syö luoteja kolminkertaiseen tahtiin tavalliseen käsiaseeseen verrattuna. Yhden luodin teho on 2.5, eli huomattavasti vähemmän kuin Blacktaililla ja Red 9:lla.
Kirous kauniissa kuoressa, älä hanki.

Broken Butterfly (.45 Magnum):
Firepower - 50.0
Firing Speed - 0.70
Reload Speed - 2.33
Capacity - 12

- Huom. Magnumien luodit ovat pelin harvinaisimpia, joten näitä aseita tulee käyttää vain erikoistilanteissa.
Broken Butterfly on äärimmäisen tehokas ase, se kaataa jokaisen bossin vain muutamalla laukauksella ja pysäyttää jopa panssaroidun Garradorin yhdellä laukauksella riippumatta siitä, mihin vartalon alueeseen se osuu. Kaikki magnumit vievät laukusta 8 ruutua tilaa, joten sitä ei tarvitse edes miettiä asetta ostaessa. Broken Butterfly lataa hitaasti, mutta yksikään vihollinen ei kestä 12 laukausta, joten lataaminen harvemmin aiheuttaa ongelmia.
Jos et ole Mercenaries-minipelissä hankkinut Handcannonia niin suosittelen ehdottomasti Broken Butterflyta bosseja ja erikoistilanteita varten.

Killer 7 (.45 Magnum):

Firepower - 35.0
Firing Speed - 0.70
Reload Speed - 0.93
Capacity - 14

- Killer 7 on huomattavasti heikompi kuin Broken Butterfly. Toisaalta se lataa paljon nopeammin ja siinä on enemmän tilaa luodeille (tosin ei ratkaisevasti). Mutta ottaen huomioon, että tätäkään asetta ei suositella kuin erikoistilanteisiin, nämä edut eivät nosta sitä Broken Butterflyn yläpuolelle. Killer 7:ssa ei ole Exclusive-viritystä.
Hanki mieluummin Broken Butterfly, sillä tätäkin asetta tulisi käyttää lähinnä bosseja vastaan.

Handcannon (.50 Magnum):
Firepower - 99.9
Firing Speed - 1.17
Reload Speed - 1.83
Capacity - ---

- Oman kokemukseni mukaan Handcannoniin löytyy luoteja huomattavasti useammin kuin .45 magnumeihin (mahdollisesti yhtä usein kuin kivääriin), vaikka monissa muissa lähteissä väitetään, että Handcannonin luodit ovat kaikkein harvinaisimpia. Jokatapauksessa, Exclusive-virityksen myötä Handcannoniin saa loputtomat luodit. Ei enää aseen lataamista (tai oikeastaan kyllä sekin onnistuu, mutta se ei vaikuta mihinkään). Lisäksi Handcannon on armottoman tehokas, pelin tehokkain ase.
Suosittelen ehdottomasti! Tämän aseen myötä voit poistaa laukustasi tavallisen käsiaseen, .45 magnumin, konepistoolin ja haulikon. Handcannon on niin kaikkivoipa, että se syrjäyttää suurimman osan muusta arsenaalistasi.

Shotgun (Shotgun):
Firepower - 8.0
Firing Speed - 1.53
Reload Speed - 1.67
Capacity - 18

- Ahtaissa tilanteissa haulikko on siunaus, ja Exclusive-virityksen myötä tämä haulikko toimii myös pidemmillä matkoilla. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että tämä kyseinen tapaus on hernepyssy RE4 haulikoiden joukossa ja pidemmälle kantamalle on saatavilla parempiakin aseita. Sen teho on vain 1.5 pistettä enemmän kuin tehokkaimassa 9mm käsiaseessa ja se vie jumalattomasti tilaa laukussa.
Myy heti kun saat käsiisi tehokkaamman vastaavanlaisen aseen.

Riot Gun (Shotgun):

Firepower - 10.0
Firing Speed - 1.53
Reload Speed - 1.67
Capacity - 17

- Riot Gun ei ole juurikaan edeltäjäänsä parempi. Siinä on hieman enemmän tehoa, mutta siihen mahtuu vähemmän luoteja (tosin ei ratkaisevasti), eikä se toimi pidemmällä kantamalla ollenkaan. Lisäksi se vie saman verran tilaa laukusta. Kuitenkin ahtaissa lähitaistelutilanteissa siitä on enemmän iloa kuin Shotgunista.
Myy heti kun saat käsiisi tehokkaamman vastaavanlaisen aseen.

Striker (Shotgun):
Firepower - 12.0
Firing Speed - 1.10
Reload Speed - 1.67
Capacity - 100

- Strikerin teho ei ole kovin suuri edeltäjiinsä (etenkään Riot Guniin) verrattuna, mutta siihen liittyy monta muuta syytä, joiden takia se on ainoa haulikko, jota tulet tarvitsemaan. Ensinnäkin Strikerin tulinopeus on lähes puoli sekuntia nopeampi kuin Shotgunilla ja Riot Gunilla. Se ei välttämättä tunnu kovin paljolta mutta lähitilanteissa se on erittäin ratkaiseva. Lisäksi Exclusive-virityksen myötä aseeseen mahtuu 100 ammusta, mikä poistaa lataamiseen liittyvät ongelmat lähes tyystin. Tiukassa lähitaistelussa ei ole aikaa ladata asetta, eikä sille tule tarvettakaan jos luoteja on riittävästi. Striker on haluikoista myös kaikkein pienin, se vie melkein puolet vähemmän tilaa kuin Shotgun tai Riot Gun.
Ainoa haulikko, jota tulet tarvitsemaan.

Rifle (.223 Rifle):
Firepower - 30.0
Firing Speed - 2.73
Reload Speed - 2.33
Capacity - 18

- Kivääri on tarkoitettu pitkälle kantamalle ja sen avulla voi välttyä lähes kokonaan lähitaistelutilanteilta. Ja sopivissa olosuhteissa Rifle hoitaakin tämä tehtävän ihan mallikkaasti. Se on pelin kahdesta kivääristä selvästi tehokkaampi, mutta sen ongelmana on joustamattomuus. Tulinopeus on laahaavat 2.73 sekuntia, ja jokaisen laukauksen jälkeen kiikaritähtäys katkeaa, koska Leon joutuu vääntämään hylsyn ulos aseesta manuaalisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että usein pelaaja ehtii ampua vain yhden vihollisen, kun muut ovat juosseet jo niin lähelle, että täytyy siirtyä lyhyen- tai puolikantaman aseisiin.
Kömpelyyden takia suosittelen vaihtamaan toiseen.

Semi-Auto Rifle (.233 Rifle):
Firepower - 15.0
Firing Speed - 0.80
Reload Speed - 1.33
Capacity - 24

- Semi-Auto Rifle on huomattavasti vähemmän tehokas kuin alkuperäinen Rifle, mutta vähäisemmästä tehosta on tuskin lainkaan haittaa sillä siinä on kuitenkin tarpeeksi tehoa tappamaan useimmat viholliset yhdellä laukauksella. Lisäksi tämä ase toimii edeltäjäänsä huomattavasti nopeammin ja ilman keskeytyksiä, joten sillä voi ampua sellaisistakin paikoista, joissa pelaaja ei ole täysin vihollisten ulottumattomissa.
Ainoa kivääri, joka on oikeasti käytännöllinen.

TMP (9mm Sub-Machine Gun):
Firepower - 1.8
Firing Speed - 0.10
Reload Speed - 1.17
Capacity - 250

- TMP on ainoa sarjatuliase RE4:ssa, ellei pelaa läpi Separate Ways-minipeliä, josta saa Chicago Typewriter konekiväärin.
TMP:n teho ei päätä huimaa, mutta tulinopeus on niin ripeä, että se melkeimpä korjaa tämän ongelman. Toisaalta 250 luotia kuluu hetkessä, eikä ko. aseeseen liian usein ammuksia löydy. Siispä TMP kannattaa säästää tilanteisiin, joissa monelta suunnalta tulee paljon porukkaa tai vastassa on useampi tavallista hankalampi vihollinen. TMP toimii myös haulikon korvikkeena lähitaistelutilanteissa. Se ei lennätä vihollisia selälleen, mutta lamaannuttaa ne kyllä riittävän pitkäksi aikaa.
Mutta kysymys kuuluu "Onko TMP oikeasti käytännöllinen, vai viekö se vain ylimääräistä tilaa laukussa?".
Sanoisin, että se on käytännöllinen. Se on hyvä taustatuki sekä haulikolle, tavalliselle käsiaseelle, että magnumille. Jos haulikosta tai käsiaseesta loppuu luodit, TMP hoitaa kevyesti molempien roolit. Ja jos vastassa on kestävä bossi ja magnum on tyhjä, TMP on seuraava looginen vaihtoehto.

Mine Thrower:
Firepower - 6
Firing Speed - 1.33
Reload Speed - 2.57
Capacity - 10

- Minethrower toimii samalla periaatteella kuin kivääri, mutta se on huomattavasti vähemmän käytännöllinen. Se ampuu miinoja, jotka tarttuvat viholliseen (tai mihin tahansa pintaan) ja räjähtävät jonkin ajan kuluttua. Tässä on sellainen hyvä puoli, että yhdellä ammuksella saa niitattua isommankin vihollisporukan. Mutta liian helposti tämän aseen käyttö johtaa tilanteeseen, jossa miinoitettu vihollinen ennättää tulla lähelle ja miinan räjähtäessä myös pelaajalle käy huonosti. Lisäksi Mine Throwerin ammukset ovat äärimmäisen harvinaisia. Sanoisin, että Mine Thrower on yksi RE4:n turhimmista aseista.
Älä tuhlaa rahojasi tähän, se vie vain tilaa laukussasi ja aiheuttaa vahinkoja.

Chicago Typewriter (.45 Machine Gun):
Firepower - 10.0
Firing Speed - 0.10
Reload Speed - 2.83
Capacity - ---

- Chicago Typewriterin mainitsin jo aikaisemmin TMP-kohdassa.
Tämä on salainen ase, jonka saa hankittua Seperate Ways-minipelissä. Typewriterin hyvät puolet ovat ilmeiset: ripeä tulinopeus yhdistettynä järeään tehoon yhdistettynä loppumattomiin ammuksiin. Tämä ase todellakin kilpailee Handcannonin kanssa parhaan RE4 aseen paikasta. Mutta siinä piilee yksi erittäin huono puoli - se vie pelin aseista eniten tilaa laukusta. Tarkalleen ottaen huikeat 21 ruutua.  Ja tilaa pitäisi kuitenkin riittää vähintään Semi-Automatic Riflelle ja sen ammuksille sekä parantaivlle esineille.
Pistää miettimään, että riittäisikö sarjatuliaseeksi kuitenkin se TMP?
Henkilökohtaisesti en ottaisi Typewriteria mukaan, etenkään nyt kun käytössäni on huippuunsa viritetty Handcannon.

Flash Grenade:
Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Kertakäyttöinen kranaatti, joka ei tee tuhoa, mutta sokaisee vihollisen väliaikaisesti.
Täysin turha, jätä väliin.

Hand Grenade:
Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Kertakäyttöinen kranaatti joka räjähtää muutama sekunti sen jälkeen kun se on heitetty. Erittäin käytännöllinen, älä tuhlaa turhuuksiin, äläkä jätä poimimatta.

Incendiary Grenade:

Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Kertakäyttöinen kranaatti, joka räjähtää välittömästi osuessaan maahan tai muuhun kohteeseen ja sytyttää lähistöllä olevat viholliset tuleen. Erittäin käytännöllinen, älä tuhlaa turhuuksiin, äläkä jätä poimimatta.

Rocket Launcher (Single Fire):
Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Rocket Launcher on nimensä mukaisesti kertakäyttöinen raketinheitin. Se toimii samalla periaatteella kuin kivääri, eli kiikarilla tähdätään pitkänkin matkan päähän ja poikkeuksetta niitataan kohde yhdellä laukauksella. Hyvä puoli on se, että tämä ase on tarkka ja se tekee valtavaa tuhoa suurella alueella. Huono puoli on se, että se vie laukussa järjettömästi tilaa ja sitä voi käyttää vain kerran.
En suosittele ostamaan. Rocket Launcher ei ole mikään halpa lelu. Sitäpaitsi pelissä tulee vain yhden kerran sellainen kohta, jossa sitä oikeasti tarvitsee ja silloinkin sen löytää lojumasta lasivitriinistä. Älä osta.

Infinite Launcher:
Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Infinite Launcher on muuten täysin sama ase kuin Rocket Launcher paitsi, että - kuten nimestä voi päätellä - sitä voi käyttää loputtomasti.
Ei pakollinen, mutta suosittelen. Infinite launcher muuttaa esimerkiksi viimeisen taistelun Saddleria vastaan silkaksi leikiksi ja se myös käytännössä korvaa käsikranaatit. Asiaa voi ajatella niin, että jos hankit Infinite Launcherin, sinulla on aina laukussasi kranaatti kun sitä eniten tarvitset.

Special Launcher:
Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Raketinheitin, joka ampuu jotenkin salaperäisesti kustomoidun punaisen raketin. Saatavilla vain viimeisessä taistelussa Saddleria vastaan. Nössöpyssy, käytä jos olet luuseri X3

P.R.L. 412 (Laser):
Firepower - ---
Firing Speed - ---
Reload Speed - ---
Capacity - ---

- Laser, joka tappaa kaikki viholliset (jopa bossit) yhdellä laukauksella. P.R.L. ei käytä ammuksia lainkaan, sensijaan se kerää energiavarauksen painamalla liipasimen pohjaan ja laukaisee sen vapauttamalla liipasimen. Kuulostaa tosi hienolta, mutta todellisuudessa P.R.L. on kömpelö ja epäkäytännöllinen. Se on lähes hyödytön, ellei anna energiavarauksen täyttyä maksimiin ja sellaiseen on melko harvoin aikaa. Lisäksi vaikka maksimiteholla aseen säde on melko leveä, se kuitenkin vaikuttaa vain tähtäyksen keskipisteessä, eli tähtäyksen pitää olla hyvä. Jos laukaus menee ohi, pelaaja joutuu käyttämään uudestaan sen 5 sekuntia ladatakseen aseeseen uuden energiavarauksen.
En suosittele hankkimaan, vaikka sen saakin ilmaiseksi (kunhan on kerran pelannut pelin Pro-vaikeusasteella läpi). Käytännössä sitä ehtii käyttämään vain bosseja vastaan, mutta siinä ei ole mitään järkeä koska Broken Butterfly tai Handcannon hoitaa homman lähes yhtä vaivattomasti, eikä niistä kumpikaan vie laukusta 21 ruudun tilaa kuten P.R.L. 412 vie. Älä hanki.

Tactical Vest:

- Tactical Vest on suojaava liivi, joka vähentää kaiken pelaajaan kohdistuvan vaurion 30%:lla. Ei vie tilaa lainkaan laukusta, koska se puetaan päälle. Näyttää tyhmältä, aiheuttaa paheksuntaa HC nörttien parissa. Hanki jos lystäät, ei siitä haittaakaan ole.

Niin siinä sitä taas tuli tuhlattua melkein koko päivä ihan turhanpäiväisen analyysin kirjoittamiseen -_-